Schoenen Hoskens sinds 1947

U bent hier

In 1947 startte Victor Hoskens (1926-1987) een schoenmakerij in de woonplaats van het ouderlijk huis in de kasteelstraat 13 te Retie. In 1950 trouwde hij met Gusta Borgers en samen startten zij een kleine schoenenwinkel op in het pand nummer 11 naast het ouderlijk huis. In 1959 werd een oude herberg aan de overkant van de straat afgebroken en werd op de huidige locatie een nieuwe (moderne voor zijn tijd) winkel geopend. Victor had ondertussen een bijscholing gevolgd tot orthopedisch schoenmaker en hield zich dan ook bijna uitsluitend bezig met orthopedisch schoenwerk. Zijn werk werd tot ver buiten de provinciegrenzen gewaardeerd. Zijn vrouw Gusta hield zich voor 100% bezig met de verkoop van schoenen, later ook met behulp van de kinderen.

Totaal onverwacht overleed Victor op 60- jarige leeftijd aan hartfalen. De afdeling orthopedische schoenen werd verkocht, maar de winkel werd verdergezet. 5 jaar na het overlijden van zijn vader sloeg de schoenenmicrobe toe bij zoon Jef, die altijd nauw betrokken was bij de winkelverkoop.

Na wat elementaire verfraaiingswerken aan de bestaande winkel, opende Jef “zijn” schoenenzaak eind februari 1991: een nieuwe “zomeretalage” terwijl buiten meer dan 5cm sneew lag.

In 2002 bood zich de mogelijkheid op aankoop van een nieuw appartement naast de winkel. “We hadden vast de langstlopende etalage van het land”, merkte Jef Hoskens schertsend op. De winkel van zijn ouders had nooit een grote ingreep ondergaan. Bijgevolg was de zaak veel te klein en ouderwets geworden. De oppervlakte werd verdriedubbeld en de lengte van de etalage meer dan verdubbeld. Het nieuwe concept is een symbiose tussen strak design en gebruiksgemak.

Sindsdien is alles in een stroomversnelling gekomen. Het grote succes van de verbouwing resulteerde in een alsmaar ruimer en kwalitatief hoger aanbod. Elk seizoen werden op beurzen nieuwe merken ontdekt en toegevoegd aan de collectie. Dit heeft ervoor gezorgd dat, 10 jaar na de verbouwing, de binnenruimte weerom te klein is geworden om alle collecties op een deftige wijze te presenteren.

Hierdoor werd een oud plan terug boven gehaald, namelijk het overkappen van de achterliggende binnenkoer en de integratie daarvan in de winkel. Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat mag er zijn. De winkel werd 33 vierkante meter groter en krijgt vanuit de achterzijde extra lichtinval. De nieuwe collecties krijgen nu alle plaats die ze verdienen. De ruime parking voor de deur is gebleven.